Pomysł na kolacje we dwoje – faszerowane piersi z kurczaka.

Coś prostego, ale smacznego i szybkiego? Wypróbujcie przepis na faszerowane piersi z kurczaka z szynka parmeńską.

Składniki dla dwóch osób:

1 podwójna pierś z kurczaka

Cztery  plasterki szynki parmeńskiej

8 czarnych oliwek bez pestek

Trzy łyżki stołowe Pesto

Dwie łyżki oliwy z oliwek

Pieprz, sól, papryka mielona,

Dwie łyżki sosu sojowego.

Pól szklanki białego wina.

Kolej na farsz :

Szyknę parmeńską kroimy na małe kawałeczki , oliwki siekamy, pokrojoną szynkę i oliwki mieszamy w małej miseczce z Pesto i odkładamy na bok.

Podwójną pierś rozcinamy tak aby otrzymać pojedyncze piersi, od grubszej strony robimy bardzo ostrym nożem kieszonkę, musimy bardzo uważać aby nie przeciąć piersi na wylot. W kieszonkę wkładamy nasz farsz, solimy , pieprzymy i posypujemy papryką a także polewamy sosem sojowym , rozgrzewamy patelnie na obsmażamy piersi z każdej strony po około dwie minuty , po tym czasie zmniejszamy gaz wlewamy białe wino czekając jak się zagotuje i po upływie dwóch minut przykrywamy pokrywką i dusimy około 20 min jak piesi będą miękkie.

Podajemy z gotowanymi ziemniakami i lodową sałatą z prostym sosem majonezowo- śmietanowym,

Sos od sałaty;

Cztery łyżki śmietany 12 %

Cztery łyżki majonezy typu light

Pół łyżeczki cukru

Dwie łyżeczki przyprawy Kamis suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

Pieprz i sól do smaku

Mieszamy wszystkie składniki i sosem polewamy porwane liście sałaty lodowej.

Smacznej kolacji!



10:27 | autor: Redaktor_Futurek

Dodaj komentarz